Načítám ...

Svinovací a skládací metr | Rady, tipy a triky na správné měření a používání

Metr je základní pomůckou nejednoho dělníka a řemeslníka, ale své využití nalezne samozřejmě i v běžné domácnosti<br><strong>
Jak správně měřit s metrem? Jak odlišit kvalitní a nekvalitní metry? Proč je háček metru pohyblivý?</strong>

16.01.24

Hurdálek

0

Metr je základní pomůckou nejednoho dělníka a řemeslníka, ale své využití nalezne samozřejmě i v běžné domácnosti
Jak správně měřit s metrem? Jak odlišit kvalitní a nekvalitní metry? Proč je háček metru pohyblivý?

 

Metr je základní pomůckou nejednoho dělníka a řemeslníka, ale své využití nalezne samozřejmě i v běžné domácnosti

 

Jak správně měřit s metrem? Jak odlišit kvalitní a nekvalitní metry? Proč je háček metru pohyblivý?

Nejen tyto, ale také další otázky si klademe při výběru správného měřidla pro naše potřeby. Metry totiž naleznete od různých výrobců, v různých přesnostech, odolnosti vůči poškození, a cenových hladinách, kdy se pořizovací cena může pohybovat v řádu několika korun, ale také několika stokorun.

Právě proto jsme si dnes pro Vás připravili tento článek, ve kterém odpovíme na nejčastější otázky, poradíme pár dobrých rad a také několik tipů pro základní druhy těchto měřidel - svinovací metr a skládací metr.

 

Svinovací metr

Svinovací metr, klíčový nástroj v arzenálu každého řemeslníka a stavaře. Tento typ měřidla je neocenitelný při přesném měření délek a vzdáleností, a jeho využití sahá od stavebních prací až po běžné domácí úkoly.

Ocelová páska

Nejdůležitější částí každého svinovacího metru je ocelová páska, navinutá v plastové schránce uvnitř těla metru.
Při výběru metru byste se měli zaměřit na lakování této pásky. Při častém používání totiž dochází k opotřebení a údaje na pásce se tak mohou být rychle nečitelné.
Pokud bychom se tedy podívali na nejlevnější metry, nalezli bychom u nich pouze jednu vrstvu laku, který se při pravidelném používání (na přibližně prvních 30 mm) rychle odírá a stírá.
Taková situace je pro řemeslníky velice nepříjemná a investice do dražšího svinovacího metru s vícenásobným lakováním je dozajista dobrým prvním krokem ke kvalitně provedené práci. Nejkvalitnější z metrů navíc bývají potaženy mikroskopickou vrstvou plastu, která několikanásobně vylepší odolnost potisku pásky a výrazně tak prodlouží jeho životnost.

Pásky svinovacích metrů se nejčastěji vyrábí v šířce 12 - 32 mm. Pokud tedy hledáte metr s vyšší odolností vůči "zlomení" (ohybu) a vlnění při měření, zvolte širší rozměr této pásky. U kvalitnějších metrů tak například dosáhnete jejího vytažení až na vzdálenost 4 metrů. Tuto přednost docení především tesaři, pokrývači, zámečníci a další řemeslníci, kteří pracují sami a potřebují měřit delší vzdálenosti. Pohodlně tak můžete pásku z metru povytáhnout, aniž by došlo k jejímu zlomení a zaháknout háček o hranu měřeného předmětu.

Háček

Další důležitou součástí ocelové pásky je háček upevněný nýty na jejím konci. U levných variant metrů bývá upevněn dvěma, zatímco střední a profesionální metry jej mají upevněný třemi nýty. Takové uchycení zajistí větší odolnosti proti utržení při prudkém svinování, kdy háček narazí do okraje těla metru.

Proč se háček metru pohybuje? Nejedná se o výrobní vadu, ale o tzv. "TRUE ZERO", což znamená, že páska nezačíná na nule, ale až na prvním milimetru. Ať už tedy měříte vnitřní (háček se opírá o stěnu) nebo vnější (háček je zaháknutý o hranu) rozměry, vždy dostanete přesnou vzdálenost. Posunutí háčku tak kompenzuje jeho tloušťku, která by jinak posouvala nulu na stupnici a vy získali nepřesnou délku.

Háčky však nemusí mít jen klasický rovný tvar, ale také mohou být zakončeny "křidélky" nebo "růžky", které umožňují měření naplocho, bokem pásky nebo odečítat hodnoty ze zadní strany pásky, pokud je opatřena oboustranným potiskem. Některé typy mohou být také opatřeny i magnetem pro přidržení na ocelových předmětech.

Ukázka různých stupnic, háčků a zakončení ocelových pásek svinovacích metrů. Znáte jejich použití?

Přesnost

Svinovací metry z pohledu přesnosti dělíme do několika skupin - většina z nich však spadá do druhé třídy přesnosti, kde odchylka při měření vzdálenosti 3 metry musí být menší, než jeden milimetr.

Nejdůležitější údaje můžete vyčíst například už jen z potisku na ocelové pásce:

Značení svinovacího metru na ocelové pásce. Věděli jste například, že je zde uvedena třída přesnosti, rok výroby nebo označení výrobce?

Už při koupi vám tedy doporučujeme se na tyto údaje podívat.

 

Jak vybrat správný svinovací metr?

  • věnujte pozornost provedení lakování,
  • zvolte vhodné provedení háčku,
  • zkuste vytahovat pásku a sledujte, v jaké vzdálenosti se "zlomí". Čím větší délka, tím lepší práce s metrem.

Tipy pro práci se svinovacím metrem

Ne všechny funkce a pomůcky jsou na první pohled zřejmé - nebojte, my vás v tom však nenecháme.

Tip první - vnitřní rozměr:


Potřebujete změřit vnitřní rozměr stolové zásuvky, skříně apod., ale nevíte jak na to? Je to jednoduché!
Určitě jste si všimli, že některé metry na sobě mají vyražený údaj v milimetrech (například 73 mm). Právě ten uvádí šířku těla metru, což vám usnadní měření vnitřních rozměrů. Stačí tak metr vložit dovnitř měřeného prostoru tak, aby se zadní část těla opírala o jednu z ploch, vytáhnete pásku metru k protější straně a k naměřené hodnotě přičtete dříve zmíněnou šířku metru (v našem případě 73 mm).
Takto snadno a bez zbytečného ohýbání metru nebo jiných nepraktických postupů získáte požadované vnitřní rozměry.

Jak měřit vnitřní rozměry za pomoci svinovacího metru? Pojďme si ukázat, jak snadné to je.

Tip druhý - měření výšky:

Nemáte nikoho po ruce, kdo by vám pomohl? Koupili jste metr s úzkou páskou, která se láme? Nevadí - nikoho nevolejte, nelozte po židlích ani nespěchejte do obchodu pro nový metr.

Povytáhněte metr a jeho konec si na zemi přišlápněte. Odvíjejte pásku a tlačte ji proti zdi tak, aby se plynule lámala a odvíjela, až dorazíte k místu, kde se stěna stýká se stropem. Poté stačí odečíst na měřenou hodnotu, délku přišlápnuté pásky a je to. Údaj sice nebude přesný na milimetr, ale na přibližné zaměření výšky tento tip splní účel na výbornou.

Měření výšky svépomocí. Jednoduchý trik, jak změřit například výšku stěny - bez židlí, stupínků a pomoci
Měření výšky svépomocí. Jednoduchý trik, jak změřit například výšku stěny - bez židlí, stupínků a pomoci

Tip třetí - kružnice:

Má váš metr háček s otvorem? Skvělé - nakreslíme si kružnici. Potřebovat budete jen tužku, hřebík / vrut a již zmiňovaný metr.
Hřebík / vrut použijeme jako střed budoucí kružnice. Umístěte jej tedy tak, aby kolem něho byl dostatek místa. Vytáhněte pásku v požadované délce rovnající se poloměru kružnice, háček zahákněte za hřebík / vrut, tužku opřete o tělo metru, jednoduše táhněte metrem kolem středu (hřebíku / vrutu) a kružnice je na světe.

Kružnice za pomoci svinovacího metru. Jak jednoduše nakreslit kružnici?
Kreslíme kružnici za pomoci svinovacího metru - rychle a jednoduše

Tip čtvrtý - kalkulačka:

1174 mm : 2? Žádné dělení z hlavy - zjištění středu / poloviny během okamžiku.
Naměřte požadovanou délku a poté opatrně ohněte háček na vyznačený rozměr. Ve středu ohybu se vám ukáže povolina děleného čísla. Snadné, že?

 

Skládací metr

Skládací dřevěné metry jsou vyrobeny z tvrdého bukového nebo habrového dřeva, jejichž jednotlivé lamely jsou spojeny viditelnými ocelovým nebo skrytými polyamidovými klouby vyztuženými skelnými vlákny s viditelným ocelovým nýtem.
Povrch lamel pak bývá upraven dvěma vrstvami vodou ředitelné barvy s vrchní vrstvou laku odolávajícímu UV záření a působení ředidel.

Při výběru metru pamatujte na to, k jakým účelům budete metr využívat a všimněte si provedení lamel - existují totiž dva typy metrů.

 

1. typ metru má hladké rovné lamely bez "zábrusu", umožňující snadnější rýsování rovných čar a úhlů, díky úhlové stupnici na druhé lamele. Tyto metry bývají opatřeny skrytými klouby z polyamidu vyztuženého skelnými vlákny s viditelným ocelovým nýtem.

Skládací metr - detail 1. typu metru bez zábrusu, s klouby z polyamidu vyztuženého skelnými vlákny s viditelným ocelovým nýtem.

2. typ metrulamely se "zábrusem" v místě spojení lamel. Tyto metry bývají opatřeny klouby z pomosazené oceli a jsou opatřeny viditelným ocelovým nýtem.

Skládací metr - detail 2. typu metru se zábrusem, s klouby z pomosazené oceli a viditelným ocelovým nýtem

 

Skládací metr oceníte především při měření na svislých plochách. Při plném rozložení kvalitního skládacího metru jeho pevné kloubové spoje udrží rovinu po celé jeho délce. Při měření tak máte jednu ruku volnou a druhou můžete odměřovat potřebnou vzdálenost nebo rýsovat čáry.

Měření kvalitním dřevěným skládacím metrem

S některými typy metrů lze také navíc měřit úhly. Takové metry mají na druhé lamele natištěny úhly v různých hodnotách a otáčením jedné lamely tak docílíte nastavení pozice pro požadovaný úhel.

I skládací metr má na sobě natištěny důležité informace, jako je jeho délka, certifikace, značka výrobce nebo třída přesnosti.

Tipy pro práci se skládacím metrem

Tip první - pinzeta:

Jistě se vám při práci stalo, že vám upadl nějaký předmět (šroub, matice apod.) do mezery například mezi skříněmi, odvodňovacího žlabu aj., a nemáte jej čím vytáhnout. Nezoufejte - vezměte skládací metr, otevřete jeho první a poslední lamelu (případně první dvě a poslední dvě lamely) a prsty je stlačte k sobě. Tím získáte ze skládacího metru velkou pinzetu.

Jak ze skládacího metru udělat velkou pinzetu? To a další tipy v našem článku

Tip druhý - podložka:

Skládací dřevěný metr lze v krajním případě použít také jako nouzovou podložku při vyrovnávání nábytku, strojního zařízení, na stavbě pod nosníky apod.
Lamely metru zátěž vydrží, protože jsou vyrobeny z tvrdého bukového nebo habrového dřeva. Maximální výška podložení pak záleží na délce metru, resp. počtu lamel, ze kterých se metr skládá. Metr při tomto použití pravděpodobně poškodíte, ale pro vyřešení krizové situace je taková škoda zanedbatelná.

Tip třetí - úhlová šablona

Pokud potřebujete přenést úhlové tvary (například při výrobě nového schodišťového zábradlí, polic apod.), stačí metr přiložit k původnímu předmětu a lamely naohýbat do požadovaného tvaru, který poté jednoduše přenesete dále.

Jak přenést úhlový tvar za pomoci skládací metru? To a další tipy v našem článku

 

Na závěr

Každý z metrů má své přednosti, ale i určitá omezení. Doporučujeme tedy mít po ruce oba typy metrů, využívat s rozvahou výhod každého z nich pro danou pracovní čínnost, ale především pečlivě dbát na výběr správného metru.
Pokud doma používáte metr pouze několikrát do roka, určitě si vystačíte s levnější variantou svinovacího metru. Pro pravidelnou práci na stavbě, zámečnické dílně a jiných oborech se už však vyplatí do metrů investovat a pohlídat si některé ze základních parametrů, které by měl splňovat.

Který metr je lepší?

Svinovací metr má měřící pásku vyrobenou z jednoho kusu oceli, proto má vyšší certifikovanou třídu přesnosti - většinou v třídě přesnosti EG II, což znamená odchylku +/- 0.7 mm na 2 metrech délky.
Dřevěný skládací metr je vyroben z jednotlivých lamel spojených nýty, což ho automaticky posouvá do nižší třídy přesnosti - povětšinou EG III, s povolenou odchylkou +/- 1.4 mm na 2 metrech délky.

Třída přesnosti je uvedena na všech certifikovaných metrech. Vyplatí se kupovat metry vyráběné pro Evropský trh, jelikož výrobci podléhají přísné a průkazné certifikaci. Kvalitné české skládací metry jsou vyráběny ještě přesněji, než vyžaduje Evropská norma.

 

Výhodou skládacího metru je jeho mechanická jednoduchost provedení, bez složitých mechanismů náchylných k poškození. Nevýhodou však je, že se metr může poměrně snadno zlomit.
Svinovací metr má výhodu měření větších vzdáleností (více než 3 m), kompaktního provedení a jednoduchosti ovládání. Problémem však často bývá jeho vnitřní mechanismus, který může rezivět nebo se v případě levnějších metrů rychle poškodí (utržený háček, nemožnost zpětného navinutí, zlomení pásky apod.).

Líbí se mi

Přidat komentář

Komentáře nesmí obsahovat odkazy na jiné články nebo weby

Vyhledávání

Odběr novinek

Dostávejte ty nejnovější informace o našem sortimentu a společnosti pohodlně do své e-mailové schránky.

Odběr můžete kdykoliv odhlásit ve svém účtu nebo v patičce každého newsletteru.

Fotogalerie

Vizualizace budovy centrály v České Skalici Vozy obchodních zástupců TRIUMF professional tools na servisy Vozy obchodních zástupců TRIUMF professional tools na obchody

Máte dotazy? Potřebujete bližší informace o našem sortimentu? Neváhejte nás kontaktovat!

Kontaktovat